När jag inte är tillräckligt observant

Jag sitter här och känner mig lite smått lurad eller om jag är arg på mig själv, jag har inte riktigt bestämt mig än. Låt mig ta hela historien från början.

I början av året gick jag och min dotter förbi ett apotek när hon fick syn på EOS. Då blinkade hon charmigt med sina ögon och fladdrade med ögonfransarna och utbrast ”snäääääälllla kan inte jag få en sån där läppboll”. Hon har tjatat om det innan så jag antar att det är någon på föris som har en så jag hade ju kollat upp dem. 95% ekologiskt innehåll, 100% naturligt och fritt från både parabener, ftalater och petroleum så jag valde att gå henne till mötes.

Inne i butiken såldes det just då en limited edition, 2-pack, perfekt eftersom även jag behövde nytt och denna skulle ju funka lika bra som något annat tänkte jag. Sagt och gjort, vi betalade för dem, gick ut från apoteket, slet upp förpackningen och tog en varsin. Men efter en stund så undrar hon om hon inte kunde ha både för de var ju olika färger på förpackningen så kunde ju jag få låna när jag behövde. NOT!

Så idag när jag åt lunch nere i köpcentret så gick jag inom Kicks för jag hade ett presentkort från i julas att utnyttja och som sagt, jag behövde fortfarande ett läppbalsam. Så jag stod där och doftade på de olika EOS:arna i skålen, valde en och gick till kassan. Väl där fanns det ytterligare en skål med ekologiska läppsyl, frågade om det möjligtvis fanns någon med vaniljdoft för det med frukt var färgat mörkrött. Det fanns det ju såklart inte…

Men jag blev tipsad om att EOS minsann kommit med ett ny med skimmer i och där var jag ju hooked. Klart jag vill ha glow på läpparna. Galet nöjd med mitt nya läppbalsam stegade jag ut ur butiken och slet upp förpackningen för att spana in den ordentligt. men säg den lyckas om varar för evigt för nu när jag skulle länka till den så såg jag att just denna är ju inte alls eko!

Jag hade ju ett ekologiskt EOS i handen, rotade i en annan skål i kassan med andra ekologiska läppsyl och frågade om den så tipsar hon mig om en annan som inte ens är ekologisk. Det är klart, jag har ju ett eget ansvar, jag skulle ju självklart försäkrat mig om att även denna var ekologisk. Och det är nog därför jag inte bestämt mig för om jag känner mig lurad eller om jag är arg på mig själv som inte var observant.

Jag kan ju iallafall glädja mig med att även om inte just denna råkar vara ekologisk så är den åtminstone är fri från ftalater, parabener och petroleum.

Men det är därför det är så viktigt att fortsätta vara kritisk till det vi köper, att vi frågar och läser på. Det händer titt som tätt att företag ändrat nått i ingredienslistan så det gäller att inte plocka något på ren slentrian. Eller som i det här fallet, att inte alla produkter från ett visst märke är eko. Jag vet till exempel flera gånger folk har rasat i sociala medier över Renee Voltaire när de insett att inte allt deras sortiment är ekologiskt och att de luras för de tagit för givet att det är det.

Har du gjort en liknande tabbe någon gång?

5 svar på ”När jag inte är tillräckligt observant”

  1. Irriterande! Det skulle vart spännande att gå tillbaka med den och påpeka att den inte var ekologisk bara för att peka på att hon inte var uppmärksam på ditt behov =D Jag tänkte på det när jag skulle handla hos jordklok häromdagen. De har ju väldigt många varianter som inte är ekologiska men många tror ju att allt på den och liknande hemsidor är en frizon för ekologiskt. Men icke! Och samma sak som med Renee Voltaire gäller Weleda, att allt inte är eko fast de flesta tror det. Lätt att blir lurad!

    1. Ja jag vet en som lever efter mottot ”assumption is the mother of all fuck ups” och det ligger otroligt mycket i det. Kassörskan kanske trodde den var eko också eftersom många av EOS är det men ja det skulle vara intressant att gå tillbaka och se vad hon säger 🙂

      Just det med jordklok reflekterade jag också över när jag köpte alla de där barnshampoona, öppnade upp flera i olika flikar för att läsa på (det är ju så mycket lättare vid datorn och jag har ”all tid i världen” för reflektion) och noterade också att en stor del inte var eko, tex shampoot jag köpte från weleda köpte jag ju iaf för den har högt naturligt innehåll

  2. Gör som Daniela och använder inget som testas på djur. Det är lätt att göra misstag dock och en ska inte blamea sig själv så hårt för det utan tänka att nästa gång köper man det inte! Fin blogg förresten! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *