Minska gifterna

gratis tips för att minska gifterna hemma

Idag tänkte jag lista 3 stycken saker jag gjort för att minska gifterna här hemma utan att det kostat mig en krona.

1) Jag dammar och vädrar ofta!
Ftalater och bromerade flamskyddsmedel släpper från saker och detta ansamlas sedan i dammet. Små barn håller sig dessutom närmare golvet, rusar ofta runt om de är lite större så dammet yr. För att minska på utsättningen av kemikalier som släppt så ser jag till att göra mig av med damm som samlats ofta genom att vädra, dammsuga och dammtorka ofta.

2) Slutade använda sköljmedel!
I sköljmedel döljer sig oftast de hormonstörande ftalaterna och genom att sluta använda sköljmedel så undviker jag att konstant utsätta mig själv och personer i min närhet för dessa ämnen. Även om näsan efter en stund inte känner doften av sköljmedel så finns ftalaterna där och släpper konstant från kläderna. Dessutom rinner de ju ut i våra vattendrag och förstör.

3) Lämnar doftsprayerna och doftblocken kvar på hyllan.
Ja somliga av oss släpper ju bara rosa fluffiga rosenmoln men vi måste prata om de där doftblocken och doftsprayerna som somliga drog i sig så de blev yra under tonåren. De är inte bra för någon av oss! Just dessa var jag nog mer besatt av att använda när jag var 17 och precis hade flyttat hemifrån men precis som allt som doftar är det dags att ta sig en tankeställare om VAD det är som doftar. Dels så döljer det sig med stor sannolikhet ftalater även där eftersom de tillsätts för att doften ska hålla länge och även om jag inte vet vad de innehåller är jag övertygad om att de är en kemikaliebomb vi helst bör undvika. Visste ni tex att aerosolerna (dvs doftsprayerna) tex varnar för inandning? Vad är det mest troligt att en gör när en molnar sönder badrummet med en sådan? Jo andas in!

En bonus för att minska gifterna är alla växter jag hade hemma som rensade luften. Detta är ju inte gratis eftersom växterna kostar lite när de införskaffades men det är ju ypperligt att önska sig när en tex fyller år. Exempel på bra rensande växter är svärmorstunga, fredskalla och ampellilja.

Sen kan jag ju såklart lista saker som att jag rensat bort all skadlig plast men denna har jag ju också varit tvungen att i många fall ersätta. Tanken med detta inlägg var att lista sådant som inte behövde ersättas alls utan bara något jag aktivt valt bort.

Om ni sitter inne på fler gratistips för att giftminimera hemmet så dela gärna med er i kommentarsfältet 🙂

5 svar på ”Minska gifterna”

 1. När man städar kan man använda sig av ljummet vatten och citron, visserligen inte gratis men väldigt nära. Det blir rent, det doftar gott och det är skonsamt för miljön och hemmet.

  När det gäller blommor så kan man många ggr få skott av någon som har blommorna. Mina ampelliljor skjuter skott mest hela tiden och nyligen fick jag ett skott Gullranka av min syster.

 2. Men det finns ju inga ftalater i sköljmedel?? Det är tensider som används.
  Och dammet finns det fler åsikter om, Agnes Wolds t ex. Om man ska tipsa redan stressade småbarnsföräldrar är det ju bra om det åtminstone är rätt….Självklart ska man göra det man kan för att minska gifterna i vår miljö.
  Barnakuten.nu är en bra källa.

  1. Hej Maria

   Jag beklagar om min inlägg gjorde dig ännu mer stressad som småbarnsförälder, det var inte min avsikt! Däremot så har jag inte fel när det gäller ftalater i sköljmedel! Sköljmedel kan visst innehålla ftalater, inte i funktion som mjukgörare (som i tex mjuka plastleksaker) utan som doftfixerare i parfymen! Detta för att plaggen ska dofta längre!

  2. Nä, barnakuten.nu är inte en bra källa när det gäller gifter etc. De är bra på mycket annat men just giftinnehåll i produkter är de värdelösa på, och föreslår saker jag aldrig skulle utsätta mina barn för.

 3. Jag har bytt ut plastlådor för matrester till glasburkar som jag köpt mat i, tänk oliver, nötsmör, kokosolja mm. Funkar toppen att återanvända glasburkarna istället för att köpa matlådor i glas. Blir väl bäst om en tänker äta de uppvärmda resterna på en tallrik då burkarna inte är optimala att äta direkt ur alltid 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *