Laga egen barnmat

Att laga egen barnmat har sina fördelar. Det är billigare, man vet vad det är ens barn får i sig och första ingrediens i ”innehållsförteckningen” är troligtvis inte vatten. Sen är antagligen inte heller köttprocenten lika låg som i köpeburkarna.

Receptet jag tänkte dela med mig av idag räckte till 8 portioner och överslagsräknat tror jag det kostat mig runt 30-35 kr eftersom allt, förutom kyckligen, var ekologiska matvaror och kyckling är dessutom lite dyrare kött. MEN en portion för ca 4- 5 kr är bra mycket billigare än vad de ekologiska barnmatsburkarna kostar.

Ingredienser:
2 kycklingfiléer
6 stora potatisar
3 palsternackor
3 morötter
1 vitlöksklyfta
rapsolja
mjölk
örtkryddor

Tärna rotfrukter och kyckling smått, smått så blir koktiden mindre. Koka först morötterna ca 5 minuter eftersom de kräver lite längre koktid. Häll sedan ner potatis, palsternacka, kyckling och en ”tilltryckt” vitlöksklyfta.

Häll sedan av vattnet men spara lite i en skål. Mosa alltsammans med en potatisstöt tillsammans med en skvätt mjölk, det sparade kokevattnet och rapsolja. Tillsätt vätska tills maten uppnår önskad konsistens. Krydda med lite hackade örtkryddor.

Klart!

PS. Om ni vill frysa in maten i glasburkar (exempelvis gamla barnmatsburkar) glöm inte lämna utrymme för maten att expandera, samt att inte utsätta burken för stora temperaturskillnader för då spricker den.

 

2 svar på ”Laga egen barnmat”

  1. Hej! Jag undrar om jag får lov att använda din bild på morötterna på en inbjudan till en mammaträff där vi ska laga barnmat (ekologisk såklart 😉 ) Med vänlig hälsning, Tina Niska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *