Kan vi med att styra födelsedagspaket?

fodelsedagspresent-insamling
Det här med födelsedagspaket är ett ständigt gissel. Jag får ofta frågan om en kan med att skriva ut på inbjudningskorten att det önskas vissa saker eller att en lagt otroligt mycket energi på att minska plasterna i hemmet så en skulle uppskatta om det inte låg en Barbiedocka i ena paketet på barnets födelsedag/julafton. Mitt svar är ja! Det är klart att du som bjuder in till fest ska ha möjlighet att påverka. Det gäller ju att välja sina ord med omsorg men annars så tycker jag absolut att det är fritt fram.

Mitt uppfattning är att många gillar att få hjälp med att veta vad som ska köpas för helt ärligt, jag har inte en aning om vad ditt barn gillar och inte gillar. Det är ju klart, en kan ju absolut ta chansen och ge föräldrarna till kompisarna en lektion i hormonstörande och cancerogena ämnen men jag väljer aldrig att ”trycka upp” sådant i ansiktet på andra. Istället skulle jag välja att gå på ett lite mjukare upplägg.

Genom att specificera specifika produktgrupper

”För er som inte tycker om att komma tomhänta på kalas vill jag tipsa om att hemma hos oss är BRIOtågbanan väldigt poppis så kanske ni kan gå ihop några stycken och köpa lite räls? Vi låter även gärna kreativiteten flöda och målarböckerna blir snabbt fyllda”

För att visa på en värdering

”För er vill komma med en gåva så kan vi snart alla våra böcker utantill och pusslen har vi lagt så många gånger att vi kan klara dem med ögonbindel. Begagnade böcker och pussel är hjärtligt välkomna så om ni har samma problem som oss får ni gärna ge vidare och ge dem nytt liv hos oss”

Erbjud dig själv att handla

Ett annat alternativ är ju att göra som barnens vänner valde att göra på sitt kalas. Uppmana till en gemensam present som dessutom är uppstyrd av föräldrarna till barnet. Vem vet bättre vad som kommer till användning i respektive hem än de? Dessutom behöver en själv bara se till att dyka upp i tid och 10 stressade föräldrar slipper huvudbry. Perfekt också att sätta ett maxtak för hur mycket som bör swishas. Just detta kalaset var för 2 barn så det var max 50 kr per barn. En lagom summa tycker jag.

 

5 svar på ”Kan vi med att styra födelsedagspaket?”

 1. Ett presentfritt kalas är ju annars en jättebra idé som fler borde köra för mindre konsumtion och utan risk att stänga ute den som inte har råd att köpa present till kalaset och därmed ej kommer. Vi gjorde det senast ena dottern fyllde år och efter det har fler klasskompisar hängt på med presentfria kalas!

 2. Vi har också kört med presentfritt för 11-åringen (det var dock tillåtet att ta med sig begagnade böcker och dvds), det funkade bra och han vill göra samma sak nästa år igen. Vad många fantastiska böcker och dvds han fick (vi bad ju extra om att få älsklingsböcker och -filmer som man ej längre behöver eftersom man läst/sett dem så ofta). Vi har pratat mycket om konsumtion och om hur synd det är när onödiga saker samlar sig i skåpen och senare på soptippen. Nu vid 11-års ålder tänker han i de banorna själv. Våra yngre barn vill ha presenter ännu, och vi tycker att det är okej).
  Personligen vill jag inte be om pengar, men gör man det tycker jag att der det är väldigt elegant och bra att skriva ut ett maxbelopp på 100 kronor (jag har aldrig sett någon göra det, vilken bra ide). Det blir så krångligt annars (jag har hört följane tankebanor i min belantskapskrets : ”men oj, de vill ha pengar, men vilket belopp ska jag ge? Den familjen gav ju vårt barn ett presentkort på 300 kronor, nu kan vi ju inte ge mindre, men de fakto har vi inte 300 kronor över denna månad, vad ska jag ta mig till….)
  Tack för din blogg!

  1. Ja det är ju ett problem att man hela tiden vill överträffa varandra. Ett farligt ekorrehjul. Genom att be om pengar, vilket jag förstår kan ses som fult, ser jag dock en möjlighet att begränsa och sätta någon slags ram för vad som kan anses rimligt för jag tycker att presenterna verkligen skenat iväg. Det är ju födelsedagskalas stup i ett…

   Härligt när ens barn själv kommit till ett stadie där hen vill ha presentfritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *