Kan jag verkligen klappa mig själv på axeln..?

Det är en grej som skavt lite grann i mig ganska länge nu… Jag har inga svar, mer att jag kastar ur mig tusen frågor och hoppas att vi kan diskutera i kommentarsfältet..

Alltså kan jag verkligen klappa mig själv på axeln och säga att jag är duktig..?

Det var det där med att handla kläder second hand.. Är det verkligen second hand när lapparna från butiken sitter kvar och jag handlar från en privatperson? Har jag verkligen bidragit till någon slags miljönytta?

Jag vill ju gärna tro det, men vi vet ju också att en stor del av miljöbelastningen ett plagg har är hur vi tar oss till och från affärerna när vi handlar det. Och de flesta av mina köp görs online så det händer ju att plagget färdas en låååång sträcka. Längre än att jag tex åker till närmsta köpcenter eller att kläderna skickas från nån webshops lager..

Snälla berätta hur just du resonerar.

9 svar på ”Kan jag verkligen klappa mig själv på axeln..?”

 1. Ja, det är ju faktiskt problematiskt. Som vi sa i Ecofashionista-podden så handlar det ju i grund och botten om ett stört konsumtionsmönster när så många köper saker som aldrig blir använda..

 2. Biten med att handla online kan jag dock inte se som problematiskt i jämförelse med att folk kör långa mil till köpcentra (för även om en annan har relativt nära, 2 mil för oss) så har fler människor betydligt längre. Köper man då fel dessutom (vilket många också gör) måste man byta och proceduren är igång igen. När fraktbolagen kör kör de samman allt så gott det går därav förseningar och fördröjningar, i alla fall PostNord som minskat sina tömningar och turer ganska markant senast året, anledningen är att inte lika många skickar brev längre men paketen skickas ff, de tar de ju hundratals på en gång. Att konsumera överlag dock är problematiskt men att hellre åka till köpcenter (för knappt någon cyklar eller går då dessa ofta ligger utanför städerna) är värre.. och nu stänger fler och fler butiker i städerna pga dålig försäljning, butikerna flyttar ut utanför städerna dit folk måste åka/köra för att nå.. dumt.
  Men hellre butiker i Sverige än utomlands.

  1. Ja det är klart att det är bättre postbilen kör ut mitt paket med alla andra än att jag kör själv 🙂

   Som du säger så har vi stadskärnor som dör pågrund av näthandel och jag tycker helt ärligt det kan vara mysigt att gå runt i framförallt småbutiker. Nu senast häromveckan kursade den superfina leksaksaffären i vår stad. Den där man kunde hitta de ftalatfri dockorna och ekologiska leksakerna i så nu finns ju inget annat alternativ än näthandel eller jaga loppis.

   Men jag är också den bekväma konsument så så många av oss är. Jag älskar att kunna sitta i soffan och spana efter det jag behöver och att leta efter något i en butik stressar mig en aning. Om jag eller barnen tex behöver en tröja blir jag villrådig i en butik, framför allt de stora kedjorna. Jag vet inte vart jag ska börja leta

 3. Hej! Det där är supersvårt, men jag tänker att du gör det du kan med din blogg och inspirerar andra till att börja tänka mer Slow fashion och hållbart mode än fast fashion. Vi behöver inte 10 personer som gör slow fashion perfekt, vi behöver 10 miljarder personer som gör slow fashion så gott de kan. Så länge vi gör det vi kan i att tänka cirkulärt, second hand, minska antalet köp samt hållbara och långsiktiga nyköp och inspirerar andra att tänka över sina konsumtionsvanor så har vi kommit rätt långt. Men det är ju ett maraton och ingen sprint, så vi får jobba vidare förstås 🙂

   1. Nej det var nog nåt knas med min mobil när jag försökte kommentera! Den gick liksom aldrig iväg. Men då fick jag ju inspiration att blogga om det själv istället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *