Jag slutade vara ett teflon-fån!

Förutom att rensa bort de prylarna som är extra i ”kastrullskåpet” har jag ju faktiskt redan gett det en genomgång förra året (i samband med att jag myntade begreppet teflon-fån) fast med ett helt annat fokus. Då var målet att sanera köket på alla giftiga köksredskap.

Om vi väljer att ha fokus på just ”kastrullskåpet” så har vi exempelvis inte längre stekpannor, kastruller och ugnsformar som är belagda med flourplast, det som av princip alla kallas för Teflonpannor. Detta eftersom flourplast (PTEE) är i princip helt onedbrytbar och därmed inte särskilt bra för miljön. Den är inte heller ett bra val ur hälsoaspekt då det bland annat har visat sig att kanariefåglar har dött efter att ha vistats i ett rum där en teflonpanna stått på alldeles för länge. Detta och mycket till lärde jag mig när jag läste boken Förgiftad förra året. Har du inte läst den och är intresserad av just kemikalier i vardagen tycker jag absolut att du bör låna denna.

Istället för flourplastbelagda produkter i köket använder vi oss numer bara av rostfritt stål, gjutjärn och keramik. Just gjutjärn är ju lite extra tungt om man jämför med en Teflonpanna eller Teflongryta men jag ser det som lite extra vardagsträning varje gång jag använder dem. Dessutom får vi ju i oss lite extra järn som släpper över i maten från pannan och det är ju inte helt fel.

En annan fördel med att inte använda teflon är att vi inte längre behöver våra plastredskap eftersom vi inte behöver vara rädda att repa bottnarna på pannorna och kastrullerna. Många plaster är ju giftiga på ett eller annat sätt. Vissa är hormonstörande, vissa är cancerframkallande och vissa är både och och vissa ger helt andra konsekvenser. Är du nyfiken på att lära dig mer om plaster i köket har jag vid tidigare tillfällen skrivit om bland annat REPA märkningarna i botten på plastförpackningar.

Dessutom kommer det framöver komma ännu mer inlägg om kemikalier igen. Som ni vet har jag just en hatkärlek för kemikalier runt omkring oss som tyvärr på senare tid har fått hamna i skymundan här på bloggen. Lovar bot och bättring på den fronten för det är ju just det jag brinner!

 

10 svar på ”Jag slutade vara ett teflon-fån!”

 1. Oj! Jag har varit ett pro teflon och väldigt negativ mot mannen som hela tiden vill ha gjutjärn och sånt!

  Men till ett annat problem, vi fick dubbel! uppsättning nya plastredskap av min svärmor i julas. Vet inte hur man på ett snällt sätt säger att ”nej vi vill inte ha plast i vårt hem.”

  1. Ja det där med hur man avtackar sig saker av en viss typ är alltid svårt eftersom man inte gärna vill trampa någon på tårna. Jag tycker mig ha märkt detta rör alla områden där jag gjort ett aktivt val. Barnen ska inte äta bakverk och dricka saft om det inte är speciella tillfällen, vi vill inte ha eller köpa plast. Även om jag sagt till tex min mamma att jag försöker att inte äta godis och sötsaker så kan hon komma med en chokladkaka, en påse kolor och en flaska cola när hon kommer på besök..

   Lättast är kanske att bara prata om ämnet lite mer allmänt eller kanske till och med rent ut berätta vad du faktiskt vill ha. Nu har du ju redan fått plastredskapen, men ni skulle ju till exempel kunna önska er en gjutjärnpanna nästa år (eftersom din man vill ha det och nu kanske även du?) och säga att det beror på den giftiga beläggningen? Ärlighet varar ju alltid längst även om det i tex presentfall kanske tar emot.

 2. Hej!
  Har nyligen insett hur mkt ”skit” vi har omkring oss och efter att ha halkat in på din blogg så började jag rensa i köket… Tillbringare och stekspadar och till och med baby Björns tallrik och haklapp åkte i sorteringen..men många av redskapen har som en ”klocka” där en pil visar på en siffra…vet du vad det betyder??

  Tack för en inspirerande blogg om än skrämmande ibland 🙂

  1. Hej Nina!

   Alltid kul att höra att jag inspirerar och jag försöker att inte skrämma er allt för ofta 🙂 Råkar jag skrämma er är det nog för jag själv stundvis sitter här vettskrämd bakom skärmen (om det är till någon tröst;))

   Jag vet tyvärr inte vad ”klockan” betyder men om jag lyckas lista reda på det lovar jag att återkomma 🙂

 3. Tack för ett bra boktips! Ofta är man fokuserad på att köpa så bra mat som möjligt och tänker inte på att det händer en del under matlagningen också. Har hört det här med teflonpannor förut men inte gjort något åt det. Nu är det dags för handling!

  Ha en skön lördag!
  Katarina

  1. Som jag med lunchlådorna tidigare 🙂 Visste att de var farliga men skakade bara av mig det, värmde min mat och åt direkt ut den 🙂 Varje gång jag hör något sås det dock ett litet frö som gror lite grann för varje gång jag hör det och en vacker dag står jag där och tar tag i problemet 🙂

 4. Den boken ska jag absolut läsa, har inte hört talas om den förut. Däremot har jag alltid varit skeptisk till teflonpannor. Vi har haft några och alla har slitits ut jättefort. Bättre med gjutjärn som håller hur länge som helst.

  1. Ja de får verkligen bytas ut ofta. Tycker beläggningen blir dålig väldigt fort vare sig vi tidigare köp billiga eller dyra teflonpannor. men inte mer. Nu äger vi tre begagnade gjutjärnspannor i stället i olika modeller och är supernöjda 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *