Jag – ett före detta Teflonfån!

Som bekant fick jag en gjutjärnspanna när jag fyllde år i söndags. Vi har ingen sedan tidigare utan stekte vår mat i teflonpannor. Efter att jag läste boken Förgiftad (som Emma tipsade om) och blev medveten om hur giftig och miljöfarlig teflon är vill jag ju självklart inte att vår mat ska tillagas i dessa.

Teflon i sig är enbart ett varumärke från koncernen DuPont. Teflon är helt enkelt plasten PTFE, en flourplast. Denna är näst intill onedbrytbar och inget bra val varken ut hälso- eller miljöaspekt. Visst ni till exempel att kanariefåglar har dött efter att ha vistats i ett rum där en teflonpanna stått på alldeles för länge?

Det är såklart inte bara teflonpannan här hemma som består av PTEE. Muffinsplåten som jag så ofta använder har ett lager och till och med barnens vinterskor (Gore-tex är tydligt bara ytterligare ett namn för PTEE) Det är så man blir lite mörkrädd, ju mer påläst man blir. Men jag kan inte sluta. Jag VILL inte sluta!

7 svar på ”Jag – ett före detta Teflonfån!”

 1. Jag är så glad i min gjutjärnspanna som min mormorsmor fick i bröllopsgåva. Hur härligt är inte bara tanken att steka pannkaka i samma panna som hon gjorde till min mormor som barn! 🙂

  Och det där med plaster överallt. Det är skrämmande! Och jag är glad att du upplyser mig, för annars hade jag nog aldrig vetat …

  1. Underbart när saker kan gå i arv och fortfarande vara lika bra!! Försök få Tore eller Edvins barnbarn att ta över en teflonpanna som du har använt. Är ju näst intill en omöjliguppgift även om teflonen är onedbrytbar 😉

   Alltid lite härligt att höra att man det man gör spelar roll. Tack så jättemycket!!!

 2. Snurrade ganska nyligen in på din blogg för första gången och känner mig nu helt salig! Den här bloggen är precis vad jag behövde, det peppar mig massor att veta att det finns fler som tänker i samma banor som jag gör! Underbart! Mitt mål är också att sålla bort en massa onödigt, farligt och omiljövänligt ur mitt (och min son och sambos) liv och jag är så nöjd med mig själv efter varje litet framsteg jag gör. Men alla människor, vänner, familj som finns runt omkring mig ser på mig som om jag vore en utomjording. Så tack för att du skriver en så bra blogg och når ut till folk! Det behövs sådana som du! (:

  Btw, kom också på det där med teflon för ett tag sedan och skänkte genast bort vår stekpanna till den lokala secondhand’en. Hurr! Det är så mycket man har vart helt ovetandes om! :S

  1. Hej och välkommen hit Jenny! Kul att du gillar bloggen och inspireras! Jag tycker det är skrämmande hur ovetandes man faktiskt har varit och varje gång jag snubblar över något vill jag förmedla det till er läsare. Detta ”eko- och kemikaliefrialiv” är inte helt utan att man får konstiga blickar ibland. Vissa kan förstå om man köper ekologisk mjölk, men när man tvättar med tvättnötter, köper tandborstar av bambu eller slänger alla lunchlådor så kan man få en del oförstående blickar. Då gäller det att stå på sig och tala för sin sak. Varje litet miljösteg är ett stort steg! Du ska vara väldigt nöjd med de framsteg du har gjort och de framsteg du kommer att göra!

 3. Tack! Jag är kommer absolut stå på mig oavsett vad andra må tycka och tänka – utan en liten dos envishet kommer man ju inte så värst långt heller. (:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *