Ibland börjar jag undra…

malmbyrå vit
Bild lånad från Ikea.com

Några av er kanske såg mitt filmklipp på Instagram Stories där jag visade att första rummet i källaren nu har lister och därmed är tillräckligt färdigt för att flytta in i. Rummet som kommer vara mitt och mannens sovrum.

Jag har börjar leta efter de perfekta detaljerna, för saker jag köper de köps för att användas en mindre evighet. Idag klickade jag hem en plafond som jag hittade för ett tag sedan och som jag inte kunnat släppa. Det är ju inte jättegott om takhöjd så ville ha något som inte hängde ner men ändå skänkte någon slags mjukhet så det blev en i tyg. Nu var det inte lampan jag tänkte skriva om i dagens inlägg utan varför begagnade saker ibland är hutlöst prissatta. Jag gnäller väldigt sällan, tanken är ju att ni ska komma in här och bli inspirerade och peppade men varför är det så här?

Iallafall så kommer vi bygga upp en W-I-C i nedre delen av rummet och där tänkte jag ha en vit IKEA Malmbyrå. Så jag spanar på blocket och tänker att när det kommer en till ett vettigt pris i närheten av där vi bor så slår jag till. Häromdagen blev jag dock lite chockad när jag såg att någon sålde sin byrå, för 1000 kr! Ett-tusen-kronor!! Den kostar ju knappt 1200 kr ny! När folk prissätter så då kan jag förstå hur någon hellre köper en helt ny byrå, helt utan skavanker och med ”nymöbeldoft” och samtidigt som det är ett helskotta när man sitter där och skruvar så är det samtidigt lite terapi med hela förfarandet.

Jag kan inte förstå varför personer säljer sina begagnade saker så, i mina ögon, nära nyköpspriset. Jag personligen tycker det är lite meckigt att köpa begagnade möbler för de är jobbigt att transportera dem när de är hopmonterade och inte minst en byrå där lådorna glider ut när man bär och man klämmer sig och man måste tejpa och ha sig.

Men jag köper ju begagnat ändå, för det är bra för miljön, men det är inte alltid bra för plånboken. Och det är inte bara privatpersoner som gör så för likadant är det om en går in på exempelvis Myrorna eller Emmaus, där kostar en H&M topp ofta nästan lika mycket som en ny..

Hur ska vi kunna motivera folk att handla begagnat när det inte finns några ekonomiska incitament?

8 svar på ”Ibland börjar jag undra…”

 1. Jag håller helt med. Har länge tänkt att jag ska försöka köpa lite mer kläder begagnat och ägna lite tid bland kläderna när jag går på loppis. Så förra veckan va jag på Erikshjälpen, utan barn, och tänkte att ”nu händer det”. Så jag börjar kika bland kläderna men när jag inser att kläder från HM är prissatta lika som på HM blev jag putt. Så inget klädköp för mig den gången. Hoppas på bättre lycka nästa gång.

 2. En inte allt för vild gissning är att den där byrån kommer bli svårsåld om dom inte tar ner den i pris. Men jag kan hålla med om second-hand butikernas priser och att en del har rätt höga priser sett till vad produkten kostar ny. Fördelen med att bo i Stockholm eller någon större stad är att det finns många butiker att välja på. Jag har fyndat Filippa K-brallor för 100 spänn! Bra kvalitet och jättefina! Har även en fantastisk barn-secondhand i närheten som håller bra priser och säljer fint begagnat skick, så man kan göra riktiga fynd. Dyker man in i dyrare second hand butiker kan man lika gärna handla på rean, ur ett ekonomiskt perspektiv.

  Vet inte hur reglerna ser ut idag men många hänvisar till att det är svårt att betala hyror och löner och att second hand butiker får svårt att gå runt. För 2 år sen kom politikerna på idén att butikerna skulle betala in moms också..men det togs ju tack och lov tillbaka. Undra vad mer man kan göra för att det ska gå att få butikerna att gå runt? Kanske att fler får upp ögonen för det och att det blir en säkrare business?

  1. Ja jag tror också den blir svårsåld.

   Vi har också en hel del second hand butiker och inte långt till GBG om man vill utöka sitt utbus.

   Jag ser också en fördel med tex alla facebookloppisar som ökat utbudet av second hand enormt men det ger oftast ingen möjlighet till ”fynd” eftersom plaggen ofta har ett högt affektionsvärde för privatpersoner viket gör att de sätter orimligt höga priser.

   Jag tror inte det med momsen togs tillbaka för alla? Tror bara det var för icke vinstdrivande organisationer (tex Emmaus och Myrorna) De som bedriver det som vinstdrivande verksamhet måste fortfarande betala moms (tex Veras Garderob här i Borås, eller jag när jag drev sECOnd)

   Vad menar du med säkrare business?

 3. Att övertyga miljömotståndare om att köpa begagnat när det är så dyrt är såklart svårt så priserna borde vara lägre men är man redan en hjärntvättat miljöaktivist är det lättare .

  För det första:
  Det är inte roligt att bygga ihop Ikea-möbler!
  Det är altså mer värt att köpa en fördigbyggd möbel från närområdet än att åka till Ikea och spendera en halv dag där. Behöver jag just en Ikeamöbel väntar jag alltid tills den finns begagnad även om den är dyrare, skavanker får den snabt ändå.

  Väljer jag på blocket har jag dessutom ett större utbud, ofta går det att hitta en liknande antik, handgjort möbel för samma pris.

  Angående kläder på Emaus, jag förvånas också över de höga priserna, men har efter mycket träning lärt mig acceptera att det är samma pris som i affär, skillnaden är att här är miljöbelastningen 0 och pengarna går till något bra.

  Vi vet att vi måste göra allt vi kan för att rädda vår framtid, då får det vara en okej uppoffring att betala ett litet överpris, det samma gör vi ju när vi köper ekologiskt eller träleksaker.

  Dessutom tänker jag allmänt när jag handlar begagnat att någon blir glad och kanske orka sälja ännu mer begagnat och pengarna stannar i närområdet och bygger vårt gemensamma samhälle.

  1. Haha jag tycker faktiskt att det är roligt att bygga IKEA möbler och har alltid gjort. Som lego för inredningsnördar 😛

   Men jag vill kanske inte ha en antik, handgjord möbel? Snirkliga saker i rokoko kanske inte faller mig i smaken men det är en helt annan historia.

   Ja jag motiverar också mina köp utifrån samma. Pengarna på Emmaus går till en bra ändamål och om jag handlar av en privatperson så hjälper jag hen på ett eller annat sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *