Hur länge ska jag amma?

Då var frågan åter igen på tapeten.. Ellen har passerat 11 månader och ja jag ammar fortfarande. Inte så att amningen är den primära födan. Det är numera mat som är, men ofta för att ge tröst eller få henne att komma till ro. Det ger liksom trygghet och närhet.

Detta är dock det längsta jag ammat nått av mina barn. Detta inlägg är inte menat som nån pekpinnar av nått slag. Jag förstår ju att även barn som inte ammas har och känner trygghet och närhet. Att amma är något som funkat bra för mig och Ellen och det är jag glad för.

Med det sagt vill jag lyfta mitt dilemma. Att Ellen är 11 månader är irrelevant för om jag ammar eller ej med det betyder att det numera finns 3 tänder i överkäken och 2 i underkäken.. Så sen typ en vecka tillbaka när hon tröttnat på att äta så bits hon. Med flit! Det vet jag eftersom när jag skriker aj så flinar hon och gör det igen!

Detta har fått mig att fundera på om det nog inte är slut på ammande ändå.. Det gör ju skitont! Ni brukar ofta vara så kloka och generöst dela med er, oftast i DM på insta eller fb om det är därifrån ni klickat er vidare, så därför undrar jag om du ammat ditt barn ett längre tag och haft samma problem. Hur länge höll det i sig?

Om du inte vill vara privat får du gärna svara i kommentarsfälter. Numera funkar det nämligen fint och går att komma lätt till i slutet av varje inlägg 🙂

4 svar på ”Hur länge ska jag amma?”

 1. Underbart att ha amning som tröst men samtidigt jobbigt. Vi ammade till 16 månader bara för att jag inte orkade ta fighten. Dottern tar inte napp och kramar eller annat funkade inte utan hon slet nästan av mig kläderna. Började bitas runt samma ålder, fick tips på amningshjälpens fb-sida om att vara tydlig om att det inte är ok och direkt sluta amma när barnet bits. Eller trycka in bebis huvud i bröstet så de släpper. Det fungerade för oss så fortsatte amma. Nu när semestern kom så bestämde jag att det fick vara nog. Så att du sover tutten och det är slut. Hon grät och var jobbig i ca 1 vecka sen gick det galant att söva med sång och koll på ryggen. Att trösta dagtid med kramar det det bästa med att sluta amma som tröst. Eftersom att Ellen tar napp och om du känner dig färdig så sluta amma innan hon kommer till stadiet där hon ber om tutten och sliter i dina kläder. Eller fortsätt amma om det betyder mkt för dig, du behöver ju inte få en lika tuttgaken unge som jag haft men jag är ändå glad att vi ammade länge ❤

  1. Hahaha sliter i kläderna gör hon redan och är väldigt bestämd med att det är brösten hon vill ha vid vissa tillfällen.

   Skönt att även amningshjälpen säger att man ska markeda för när hon så tydligt visade att hon bet med flit så satte jag ner henne och det var slutmatat 🙂

   Tack så jättemycket för att du delade med dig av era erfarenheter <3

 2. Jag ammar min son fortfarande (fyller 1år den 12e september) och jag är också i dilemmat om jag ska sluta eller inte. Känner mig egentligen ganska ”färdig” med amningnen men han verkar inte gå i samma tankar haha.. Ammar inte vid tröst på dagen utan mer som mellanmål. Det värsta är bara att han inte tar napp eller flaska och vissa nätter vaknar han varannan timme och vill snutta och jag orkar inte ta fighten så tillslut vinner han alltid.. Ammar du Ellen på natten fortfarande eller hur slutade du? Han bet mig för någon månad sen, precis som du beskriver så flinade han och fortsatte men sen sa jag till varje gång han bet och avslutade amningen om började sen om och nu har vi inte något ”bit-problem” längre Tack för härliga inlägg❤️

  1. Då är de ju super jämngamla! Ellen blir 1 år 15 sep.

   Jag gjort likadant med att avbrytit den amningen när hon bitit för att markera att det inte är ok.

   Jag ammar fortfarande nattetid, typ varannan-var tredje timme.. Att bara få nappen när hon vaknar till duger inte.

   Tack för att du delar med dig <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *