Funderingar kring tygblöjor

Idag bjuder jag på en bild på vår lilla Pepples. Jag tycker att Julia påminner om den lilla flickan i familjen Flinta när hon hasar omkring i sin minkyblöja och palmtoffs 🙂

För ett tag sedan vann jag tre stycken pocketblöjor från Alvehamn och sedan de kom hem till oss så använder jag dem så flitigt jag kan. Kruxet är bara att så fort man har använt dem en gång så är de obrukbara till man tvättat dem. Till skillnad från en skalblöja med inlägg, där man enbart behöver byta ut inlägget om jag förstått det hela rätt?

Det här med tygblöjor är verkligen en djungel. Det finns pocketblöjor, vikblöjor, skalblöjor, formsydda blöjor, olika typer av inlägg och hur ska man kunna välja rätt? Jag är glad över att jag vann pocketblöjorna och därmed fick ett startskott in i tygblöjdjungeln på rikigt. Jag funderade på tygblöjor redan när sonen låg i magen, men  så orkade jag tyvärr inte ta mig igenom djungeln. Jag tyckte helt enkelt att jag hade nog att göra ändå med amningar och blöjbyten än att även behöva tvätta blöjorna var och varannan dag. Men nu är jag där igen med en önskan att minska sopberget och vår miljöpåverkan och försöker att reda ut vad som egentligen är bäst. Bättre att börja sent än aldrig! Jag upplever att pocketblöjorna läcker ibland, men om det beror på själva blöjan eller klåparmamman låter jag vara osagt ett tag till, men borde man köpa på sig en annan sort?

Vad har du för erfarenheter av tygblöjor?

2 svar på ”Funderingar kring tygblöjor”

  1. Jag är skeptisk till pocketblöjor av precis den anledning du skriver. Att byxan behöver bytas varje gång man byter inlägg innebär ju dels att man måste ha väldigt många byxor (dyrt) och dels att byxorna slits mer av alla tvättar. Själva inläggen brukar ju bara bli bättre och bättre ju mer man tvättar dem (särskilt vikblöjor) men det vattentäta PUL-skiktet i blöjbyxorna slits däremot i varje tvätt så de tjänar inte på att behöva åka tvättmaskin efter varje enstaka användning.
    Jag gillar vanlig pul-byxa/skalbyxa eller ännu hellre ullbyxa i samma utförande. De sistnämnda behöver amn i pricnip bara tvätta om de blir bajsiga.

    1. Ja det är kanske just skal- eller ullbyxa man borde satsa på. I och med att jag tvättar mina pocketblöjor var och varannan dag så känns det som de kommer att bli slitna väldigt snabbt och förlora sitt tätskikt. Dessutom är de ju som du säger väldigt dyra. Kanske skulle några skalbyxor för då tror jag, om jag förstått det hela rätt, att jag använda dem ihop med de inläggen jag redan har till pocketblöjorna. Och sedan komplettera med några formsydda blöjor.. Undra hur många skalbyxor man behöver..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *