Ett ägg för hönapönans skull

Jag noterade en gång på äggpaketet vi hade köp att äggen kom från frigående höns inomhus. Bara för att hönsen inte hålls i bur kan man alltså påstå att de är frigående. Naiv som jag är trodde jag att om en höna är frigående så fick den vara utomhus titt som tätt. Så är det alltså inte.

Oavsett om de är frigående inomhus eller utomhus har dem det trångt. Det är många hönor per stall. Att köpa ägg från frigående höns är ju såklart att föredra framför icke frigående. Köper man dessutom ekologiska ägg är det färre höns per stall och hönorna måste ha tillgång till utevistelse. Hönorna slipper även bekämpningsmedel och konstgödsel och äter KRAV-foder.

Sen jag såg texten på äggpaketet och jag fick veta att en i min mammagrupp har hönor så köper jag mina ägg därifrån. Då vet jag att hönorna har det bra 🙂 Köper ni ägg från frigående höns eller kanske till och med ekologiska ägg?

11 svar på ”Ett ägg för hönapönans skull”

 1. Jag köper ekologiska när jag hittar och annars från frigående inomhus. Jag önskar att fler butiker kunde ta in lokalproducerade ägg där hönsen kan gå utomhus när det är årstid. Men det är väl ett önsketänkande.

  1. Ja visst vore det de ultimata. Om tillräckligt många ligger på handlarna kanske det kan ske en förändring. Jag bad senast förra veckan att vår lokala butik skulle ta in ekoäpplen. Vet de inte vad kunderna vill ha är det svårt att leva upp till förväntningarna

 2. Jag köper ekologiska om de finns. Provade en gång med att köpa extra stora. Och väl i ägget var det två gulor. Då tänkte jag att dom kan ju inte vara annat än genmanipulerade. Önskar jag också hade en vän som hade egna höns. Nu när jag tänker på det kanske jag kan köpa ägg från ekoladan.se som jag beställer frukt och grönt från ibland. De ska jag kolla på. Kram kram

   1. Dubbla äggulor beror inte på någon slags genmanipulation av hönsen, men oftast verkar det bero på att hönan har äggledarinflammation. Att de får inflammation kan ju iofs bero på att de är hårt avlade för maximal äggproduktion och därmed vara mer benägna att få inflammation. Det kan också bero på att de är unga och precis nyligen börjat lägga ägg.
    Men oavsett så bör man ju verkligen inte köpa ägg från fabriker. Usch!

    Vi köper från en man som säljer sina ägga på Bondens marknad. Det är inte optimalt (som att köpa från vänner) men de får i alla fall gå ute fritt året runt. Tyvärr får de ju inte leva så länge som de borde.

    1. Några av min väns hönor är hönor som inte får vara kvar hos farmaren för de inte producerar tillräckligt många ägg tillräckligt snabbt. Tråkigt när hönor som fortfarande värper anses odugliga för det ställt så stora krav på dem.

     1. Ja, tyvärr är det så. När hönorna blir ett par tre år så värper de aningens mer sällan än en yngre höna och då åker de ut. Oftast packas de ner i kartonger och skickas med bil till en fabrik där de mal ner kartonger och levande hönor till en sörja som används till gud vet vad. Riktigt vedervärdigt. 🙁

 3. Förut så köpte jag ägg från frigående höns men nu har jag börjat köpa ekologiska. Känns viktigt då vi äter mycket ägg i familjen. Härligt att ha en vän som har egna. Min bror har men han bor inte i samma stad som mig.

  Fin blogg! 🙂

  1. Vi äter också en hel del ägg. Fördelen med att köpa från min vän är ju att vi ses ganska ofta och då passar på med ägghandeln. Nu vet jag ju inte hur långt du och din bror har mellan städerna för om man ska åka till en annan stad förtar det ju lite av nyttan. Ni får ägna er åt lite ägghandeln på släktträffarna 🙂

   1. Vi bor i Malmö och brodern min bor i Kalmar så vi får passa på att äta dem när vi är där. Ingen bil heller och jag har nog med att hålla ordning på barnen när vi åker dit 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *