Ekologisk mat är inte dyr

Att handla ekologisk, KRAV-märkt mat har inte alltid varit det självklara valet för mig. Tidigare har jag tänkt att det är dyrt, att det har ett överpris. Varför ska jag spendera så mycket pengar på dyr mat när det finns billigare alternativ? Men att snåla in på matens kvalitet är ju att snåla mot sitt eget liv och sin egen smakupplevelse. Har jag råd att köpa mig andra kvalitativa produkter, så som kläder och prylar, bör jag också ta mig råd att äta kvalitativ mat. Mat är ju en av grundpelarna till livet.

Jag kommit fram till att ekologisk mat inte är dyr. Ja den kostar oftast några kronor mer än icke ekologisk mat, men den är inte dyr. Jag får helt enkelt bara vad jag betalar för. Mat som inte är kemiskt processad, mejeriprodukter och kött från djur som fått äta riktig mat genom att fått beta i det fria och inte ätit kraftfoder och frukt och grönt som inte har massor med rester efter att besprutats med bekämpningsmedel.

Är egentligen inte det dyra att handla icke ekologisk mat? Vem vet vad alla kemikalierna vi ständigt utsätts för gör med oss i längden. Att köpa mindre kostsam mat, med eventuellt hälsan som insats, borde vara det som anses dyrt.

Ikväll hölls ett föredrag på Borås kulturhus om just klimatsmartmat med Mats-Eric Nilsson och Niklas Wennberg och jag hade gärna gått, men jag ska på så mycket annat denna veckan så jag får nöja mig med att jag läst Mats-Eric Nilssons böcker 🙂 Har du läst någon av hans böcker och vad tyckte du om dem?

5 svar på ”Ekologisk mat är inte dyr”

    1. Jag kan tänka mig att den var fantastisk. Tyvärr kan man ju inte gå på allt men imorgon kl 7 väntas ett frukostseminarium om energieffektiva byggnader 🙂

  1. Word!

    Det låter som ni har en jättespännande vecka framför er! Älskar att gå på bra föreläsningar! Jag läste Den hemlige kocken för en 4-5 år sedan och jag tror att det var då mitt intresse för tillsatser i mat och även mat i förhållande till miljö satte igång på riktigt. 🙂

    Kram!

  2. Jag har inte varit så mycket för ekologisk mat, för dyrt har jag tyckt. MEN nu tänker jag verkligen ta mej en funderare! Jag jobbar med människor som håller föreläsningar om bra mat och kost och vad det har för betydelse för oss, så jag vet. Jag dricker själv Ekologisk Aloevera(och säljer) så varför ska jag inte äta ekologisk mat. Nästa gång jag handlar ska jag ha betydligt fler ekologiska matvaror med mej hem. Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *