Del 4 – Åtgärder på städfronten

ekologiska städtipsNär jag städar här hemma försöker jag klara mig så gott det går utan kemikalier. Att använda riktigt hett vatten kommer jag riktigt långt på och där det behövs använder jag mig av såpa. Citron funkar utmärkt för att bli av med kalk och missfärgningar på exempelvis rostfria ytor. Och ni kommer väl ihåg mitt tips om socker för att få bukt på vidbrända kastruller?

Förra veckan lyckades vi få stopp i avloppet. Detta löste jag genom att först blanda vinäger och bakpulver och hälla ner i avloppet. Det pyser och fräser en del, men då känns det iallafall som det gör verkan. Sedan hällde jag på några liter med kokhett vatten och saken var klar. Jag vågar dock inte säga vilket det var som fixade problemet, men problemet blev löst och helt utan kemikalier.

Bland det första jag gjorde här hemma var att dra ner på mängden sköljmedel. Detta gjorde jag dock inte för miljön skull utan när jag skulle skölja upp alla bebiskläder när jag väntade vårt första barn hade jag hört att de är extra känsliga som nyfödda för sköljmedel. Tidigare hade jag haft en hel kapsyl med sköljmedel i tvätten och hällde därefter ca 1/4 dels kopp för doftens skull. Allt eftersom jag blev mer medveten och läste på om de mjukgörande ftalaterna och om förstörande av våra vattendrag slutade jag helt med sköljmedel. Nu för tiden klarar jag inte av lukten av det och jag som tidigare tyckte det doftade så gott.

För ca 1 år sedan tvättade jag med tvättnötter. Jag tyckte att tvätten blev (iallafall för ögat) rent problemet var bara att nötterna inte fick lov att torka upp mellan tvättningarna och jag tvättar inte tillräckligt många maskiner. Jag skulle ju tidsmässigt kunna köra 3-4 maskiner i stöten men det skulle bli omöjligt att torka eftersom det inte finns tillräckligt med utrymme. Jag har funderat på att göra avkok på nötterna och frysa in i istärningsfack, men har inte kommit mig för att göra det ännu. För tillfället tvättar jag därför med Grumme men tänkte att jag snart skulle lägga en beställning på ekotvättmedel. Rekommenderar du något särskilt?

När det gäller fläckborttagning prisar jag som så många andra galltvålen högt men jag vill även tipsa om följande tre husmorsknep. En klick diskmedel på fettfläckar, linolja vid rostfläckar och en blandning av bikarbonat och ättika om kläderna fått gula missfärgningar av exempelvis deodorant. Har du nått tips att dela med dig av?

16 svar på ”Del 4 – Åtgärder på städfronten”

 1. Putsa silver är ju inget man gör varje dag men när man behöver känns det skönt att kunna göra det utan giftiga kemikalier:
  Koka upp så mycket vatten att det kommer att täcka silversaken i en plastbunke (ej metall)
  När det kokar, häll i 1/2 dl salt och ett par msk bakpulver
  Lägg silversaken tillsammans med en remsa aluminiumfolie och låt stå några timmar – det blir som nytt!

  1. Ja just ja! Så har jag faktiskt gjort ett par gånger. Min mor som lärde mig för många år sedan, men hon tar ett dl mått i metall och knycklar lite folie i botten och bara salt 🙂

   Tack för påminnelsen!

 2. Hej! Jag har provat runt bland de ekotvättmedel som finns och tyvärr måste håg säga att det är svårt. I början tycker jag det fungerar bra (som med tvättnötter) men efter ett par veckor börjar tvätten lukta. Jag älskar mitt ekologiska diskmedel och såpa kan man använda till det mesta, eller diskmedel

  1. Jag håller på med tvättnötter nu och tänkte att jag skulle göra en sammanlagd recension på min blogg katarinawohlfart.wordpress.com när jag är klar men känner mig för tillfället inte helt optimistisk. Har ännu bara tvättat ett par gånger och då i tvättstuga och måste säga att jag är osäker på resultatet. Jag upplever att de inte klarar fläckar särskilt bra, som påpekat här ovan. Men det kanske jag inte borde ha väntat mig. Det luktar lite om nötterna och tvätten luktar lite av dem efter, inte surt. Upplever lukten som positiv men funderar om det blir rent? Sara S, vad började tvätten att lukta? Jag har Ecover, Camomile och Marigold, som diskmedel och det tycker jag är mycket bra. Det ska vara baserat på växttensider, men har inte gjort någon större efterforskning kring vad detta innebär. Jag har deras blekmedel till kläderna också, men detta har jag ingen större erfarenhet av ännu.. Men finns Ecover (kanske på jordklok.nu) så kommer jag nog testa det som ett kompliment till tvättnötterna, för att tvätta den grövre tvätten med och variera lite.

  2. Jag tvättar än sålänge med neutral i pulverform. Använder sköljmedel eftersom jag har en flaska kvar men har inte tänkt köpa någon ny…
   Något som jag läst om är att använda sig av linoljesåpa i tvättmaskinen. 2-3 msk/maskin. Läste även att man kan droppa i lite eterisk olja i för doft(även om linoljesåpan ska lukta gott i sig). Ättika kan man tydligen använda istället för sköljmedel. Någon hade testat grumme gulsåpa att tvätta med och det hade tydligen också funkat.
   Som sagt inget jag testat själv än, men tänkte göra när det vi har är slut:-)

 3. Jag använder Ocean tvättmedel. Det funkar bra och är både ekologiskt och närproducerat. Man kan köpa det i deras webbutik http://www.oceanshop.se. En annan fördel med det tvättmedlet är att det luktar lite lagom mycket. Jag har försökt med andra miljömärkta tvättmedel som varit parfymfria men då tycker jag tvätten luktar sunkigt efter ett tag, särskilt handdukar och träningskläder.

  1. @solkatten När tvätten luktar sunkigt börjar själva maskinen bli smutsig du behöver då köra tvättmedel med tex TAED i 90grader så blir all tvätt ren igen. Parfymfritt tvättmedel är som att använda vita kläder man ser/märker när det blir smutsigt.

 4. Vill slå ett slag för galltvålen som du nämnde i inlägget. Vi har alltid galltvål med oss när vi reser utomlands på semester. På så vis kan vi minimera antalet medhavda klädesplagg och istället enkelt tvätta dem på plats om så skulle behövas. Funkar utmärkt.

 5. Jag har tvättat en period med tvättnötter och tycker absolut att tvätten blir ren och brukar ofta tvätta tre maskiner på en gång så jag får användning för nötterna. Dock tycker jag att lukten blir… tråkig. Kan inte sätta fingret på det men enahanda. Därför köpte jag Ecover sköljmedel men insåg att jag varit lättlurad. Deras produkter är ju inte ens ecocertifierade.
  Men nu har jag nyligen påbörjat ett försök att tvätta kläderna med citronsåpa och lite ättika i för mjukgörande effekt. Har inte testat tillräckligt länge för att säga att jag är nöjd eller inte men just nu är jag positiv. För fläckar använder jag nästan alltid diskmedel som jag tycker tar bort allt. Har testat med hård galltvål men inte fått resultat alls på de fläckarna jag provat på.

 6. Just nu använder jag tvättmedel och diskmedel från Attitude (finns på Svensk hälsokost, en webshop). Dessa är ecocertifierade och jag tycker att de funkar bra, men diskmedlet är inte lika drygt som exempelvis Yes, det är lätt att man råkar hälla ut lite mer än det var tänkt, men det kan ju vara en vanesak.

 7. Det här med tvättmedel är en djungel. Jag använder just nu tvättmedel från Tvättex. Man beställer en JÄTTEbytta med tvättmedel (21 liter) som räcker läänge. Den kommer så hemkörd till dörren. Sedan kan man köpa till tvättförstärkare som man lägger till för t ex vittvätt om man vill det. Märkt med Bra Miljöval. Komplett innehållsförteckning finns på deras hemsida och där gör man oxå beställningen.

 8. Jag använder inte diskmedel alls numera, jag har ersatt allt rengöringsmedel (utom tvättmedel) med grönsåpa. När jag tittade bak på naturvänliga diskmedel och ändå såg det stora varningskrysset så tänkte jag att ”thats it!” och började diska med grönsåpa också, och disken har aldrig tyckts mig renare!

 9. Hej Ekomorsan!
  Ser att du undrar om någon kan rekommendera ett eko-tvättmedel. För några år sedan upptäckte jag SODASAN. De gör ekologiskt certifierade tvättmedel, diskmedel, rengöringsmedel, tvålar och rumsdofter. De är även Vegan-certifierade vilket betyder att de inte innehåller några animaliska ingredienser eller testas på djur. Det känns bra tycker jag. Däremot testas de på frivilliga människor med känslig hud. Sodasans produkter är bra och gör ett riktigt bra jobb utan att skada människor, djur eller natur. När jag upptäckte Sodasan så fanns de inte att köpa i Sverige. Men vet du vad? Jag och min vän Eva bestämde oss för att svenskarna minsann också skulle få möjlighet att använda riktigt bra produkter när vi städar och tvättar, så vi har nu tagit hem Sodasan till Sverige. Kolla in http://www.relfie.se där finns utförlig info om alla produkterna och våra tankar kring eko. Jag kan ärligt varmt rekommendera det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *