Dags att tänka om?

Julen närmar sig med stormsteg och vare sig jag vill eller inte är det med stor sannolikhet dags att börja tänka på julklapparna. Vem ska få vad?

Häromdagen fick jag en förfrågan på hur jag tänkte kring julklappar till barnen. Jag kan börja med att säga att vi är väldigt sparsamma med antalet julklappar. Våra barn kommer inte få ett drös med julklappar för vi vill inte att de ska förvänta sig att varje år få mängder av paket. Dessutom tycker jag att de redan har allt för många leksaker så den typen av presenter kommer vara extra sparsamma.

Nu är ju våra barn så pass små att de inte har någon uppfattning om julafton utan det är nu vi måste lägga grunden för denna. Det är vårt ansvar att visa den generationen som växer upp att julaftonen inte borde handla om hur mycket som ligger under granen utan istället vikten av att umgås tillsammans med nära och kära. Kanske är dags att skapa lite nya traditioner? Tänk om våra barnbarn kunde titta på oss med stora ögon och säga ”Vaddå handlade ni nyproducerade varor helt hysteriskt i flera veckors tid till allt och alla bara för att spendera en timme med att öppna de tillsammans med andra för att sedan kunna konstatera vem som köpt mest, vem som spenderat mest pengar och vem som fick bästa prylarna? Visste ni inte att ni förbrukade varor på kredit och hade nått earth overshoot day flera månader tidigare? Vilket oansvarigt beteende!”

Precis som många andra gör så känner jag ett behov av att hela tiden toppa föregående års julklappar. Lite bättre innehåll, lite finare inslaget, lite mer mitt i prick, ja lite bättre helt enkelt. Detta gäller mer eller mindre fortfarande men min uppfattning om bättre innehåll har förändrats till en uppfattning där ordet bättre innebär ett mer miljömässigt hållbart innehåll. Finheten på paketen kommer jag nog aldrig dra in på för visst förtjänar även ett second hand fyndat pussel en vacker inslagning och visst förtjänar även ett presentkort på en bioupplevelse ett hemmagjort kort?

Vill ni ha lite tips på vad ni kan ordna för julklappar/presenter till barn finner ni lite både i inlägget och i tillhörande kommentarer här.

Hur gör/tänker ni kring julklappar i er familj?

 

 

8 svar på ”Dags att tänka om?”

  1. Jättebra initiativ, önskar att fler vore kloka nog att välja den vägen. Skrev faktiskt ett inlägg om det här för nån vecka sen i samband med att HUI presenterade sin rapport om att julhandeln även i år beräknas slå rekord. I min familj kör vi lottning à la hemliga tomten, man drar varsitt namn och köper då bara en julklapp till den personen man drar, och vice versa. Ge en och få en 🙂 Nog kommer jag fixa nåt extra tillsammans med sambon, men det blir nog en upplevelse av nåt slag.

  2. Det är så svårt. Här lämnar tomten ett paket under sängen till barnen, det brukar vara nånting de kan sysselsätta sig med under dagen. Jag känner själv att vi inte behöver köpa julklappar från oss till barnen eftersom de ändå får sååå mycket av alla andra. Förra året fick de varsin under sängen+varsin under granen till kvällen, som jag fixat. Sen vill min man gärna gå loss och köpa massor med roliga grejer. Så det blir en svår balansgång. Dessutom vill all släkt också köpa massor… Medan jag själv känner att en grej per person alt. en dyrare sak de går ihop om är bättre. Och gärna second hand, bara det är nåt barnen själva vill ha så tycker jag det funkar bra med andra hand.

  3. Från och med i år så kommer jag och fästmannen bara att ge julklappar till personer under 15 år, vilket känns så otroligt skönt. Det har länge tärt på mig att behöva ”byta pengar” med hela tjocka släkten, julen blir ju bara ångestfylld av den beryktade julrushen. Och jag håller med om att ett paket duger fint, gärna second hand el. ekologiskt! Visserligen är sonen bara nio månader än, så lite presentpapper duger säkert bra utan innehåll.

    1. Haha ja presentpapper är alltid kul 😀 Vilken bra idé att sätta upp en gräns! För om man har beslutat att inga presenter ska köpas till vuxna måste man ju dra en gräns för när någon ska räknas till respektive grupp.

  4. Tja vi har ju i alla fall fattat det mogna beslutet att skippa julklappar till de vuxna! Mycket mindre bekymmer och pengar! En av mina kollegor sa att de vuxna där istället för klappar bokade in en hotellövernattning, minikryssning eller annat att göra tillsammans och det är ju inte så dumt! Får se hur det blir med tösen. Funderar på att slå in presentpapper i paket lär ju bli mest uppskattat och kanske göra en egen bok om hennes vardag…

  5. Vi tänker som ni, att det blir få julklappar och numera köper vi i princip bara till barnen. Vår tanke är att ha ett julklappslotteri så att alla vuxna byter en julklapp och sen ”brukar” vi göra en kalender med bilder på barnen till den nära släkten för det var himla uppskattat och är en sak som ändå behövs.

    E är så liten så att vi skriver ju ”hennes” önskelista och då blir det mycket praktiska saker som hon behöver, som kläder. Skönt nog tänker släkten lika som vi angående antalet julklappar och jag tror också att mitt önskemål om ekologiskt gått fram. Det känns som att vi har ett par år ”på oss” tills E blir tillräckligt stor för att förstå julklappar och ha egna synpunkter och det är skönt att ha en bra vana inne redan då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *