Börja tänka vi

Ska vi värna om miljön så måste vi sluta att konsumera så mycket som vi faktiskt gör. Att vara en medveten konsument är inte alltid lätt, men att tänka till både en och två gånger om det faktiskt är något man behöver innan man handlar är ett bra början. Om man lägger lite extra kraft på att försöka köpa enbart det man behöver och det man verkligen vill ha så slipper man dessutom eventuella felköp.

Att tänka efter en extra gång gäller även second hand. Att köpa begagnat är ju självklart bättre än nyproducerat, både ur miljöaspekt och sett från plånboken, men bara för att det är begagnat och inte kostar många kronor så är det ändock konsumtion. Jag tänker att om jag köper denna prylen/plagget som jag tycker är fin, men inte har något faktiskt behov av så ”stjäl” jag den från någon annan som kanske hade större behov av just den. Men orkar man även gå runt och tänka på alla andra? Är det inte lite grann så vi måste agera? Sluta vara så egoistiska och tänka jag utan istället börja tänka vi. En person handlingar gör skillnad men miljön kan inte räddas av endast en person, vi måste göra det tillsammans!

6 svar på ”Börja tänka vi”

 1. Jag blev så glad när jag hittade din blogg! Jag är nybliven förälder, min lilla flicka är en månad, och jag följer mycket bloggar som skrivs av mammor med barn i mitt barns ålder. Man blir chockad av denna konsumtion till spädbarn/barn! De har kläder som de inte ens hinner använda för de växer så fort och helt onödiga plagg som bara är för ”syns” skull. Jag frågade anonymt en del bloggare om de tänkte på miljön, då fick man mothugg om att man var avundsjuk. Och jag blir uppriktigt ledsen och besviken på nyblivna mammor, deras och mitt barn ska växa upp i denna värld och få egna barn.

  Tack för att din blogg finns!

  1. Stort grattis till er nya familjemedlem!

   Om du bara visste hur glad din kommentar gör mig! 🙂 tack för dina fina ord. Jo tyvärr pågår det en ständig köphets med ibland väldigt dyra plagg till små barn som bara har dem ett fåtal gånger innan de är urväxta. Vi får hoppas att kläderna blir använda utav fler barn åtminstone 🙂

 2. Jag har börjat handla mer second hand både för inredning och mina egna kläder. Men jag är orolig över om second hand saker alltid är så miljövänliga. De kan väl innehålla ämnen som vi idag vet är farliga. Som t. ex kemikalier i tyger, plaster osv – då kan nytt ändå vara bättre.

  Du skrev i ett annat inlägg om att tänka på att handla livsmedel med kort datum om man ändå ska ta slut på det inom kort, det tar jag med mig framöver. Va bra!

  Var på en föreläsning idag som handlade just om individens egna ansvar för miljön, fick ett boktips som kanske kan vara intressant. Har inte läst boken ännu själv men den heter ”Hur bör vi handla?”.

  1. När det gäller tyger tror jag att i princip alla kemikalier är borttvättade om man köper second hand och dessutom sparar man ca 97 % av den energin som går åt att producera ett nytt plagg. Kanske att man ska se upp med plasttryck på plagg då de kan innehålla ftalater? Men det kan även finnas i nya plagg! Ftalater tillsätts ju för att göra plasttrycket mjukt. Just plast är något som jag förespråkar att man ska undvika då de är gjorda på fossilt bränsle (om man bortser från PET), innehåller en mängd olika kemikalier och när de väl bryts ner efter väldigt lång tid omvandlas de inte till något annat än just små plastpartiklar. Så oavsett om det är ny eller begagnad plast är det ett mindre bra alternativ, men precis som du säger kan ibland nya plastprodukter vara ett bättre alternativ (sådana fria från BPA till exempel)

   Boken du tipsar om låter intressant och låter definitivt som något som skulle intressera mig! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *