Är det kanske dags att störta kungen?

Idag har vi gjort hemmagjord klyftpotatis. Finns det någon godare klyftpotatis? Denna gången lämnade vi skalet på för då blir de lite krispigare och helt i vår smak. Det är faktiskt möjligt utan att behöva skrubba så mycket så att skalet nästan är obefintligt.

När vi handlade häromsistens fick jag syn på potatis som var färdigförpackad i papperspåse. Den var ekologisk och närproducerad och när jag läste producenternas namn och ortsnamnet kom jag ihåg att jag hade läst om just de producenterna i tidningen tidigare i veckan. Det var ett reportage som handlade just om deras ekologiska odling. Om hur det var viktigare för dem att producera mindre, men rätt och att de enbart sålde sina grödor inom närområdet med Borås som längsta gräns. Detta måste vi ju självklart stötta och vilken tur för oss att deras gräns inte gick före vår stad. Potatisen är ju helt klart dyrare än annan potatis, men o andra sidan kan man med gott samvete bara spola av jorden och lämna skalet kvar och självklart veta att man gjort en god gärning för miljön.

Potatis är nämligen en av mest besprutade grödorna i Sverige och allra värsta potatissorterna är Kind Edward och Bintje. Kanske att det är dags att störta kungen? Undra hur många kilo King Edward jag har ätit genom mitt 28 år långa (korta?) liv..

Enligt Naturskyddsföreningen bör man i första hand handla potatis som är ekologisk och närproducerad. I andra hand importerad, men ekologisk potatis och i sista hand konventionellt odlade potatisar (men man ska såklart helst undvika de två värstingarna, kungen och Bintje)

Något som tåls att tänka på är att det enligt SCB skulle komma ut 95 ton mindre bekämpningsmedel för blastdödning, mot ogräs och svamp i vår miljö om alla svenskar valde svensk ekologisk potatis. Nittiofem ton! Galet!

 

6 svar på ”Är det kanske dags att störta kungen?”

  1. Jag har också läst om poratisen och slutat köpa King Edward. Jag har odlat Asterix i år och de blir hur fina som helst. Jag köpte sättpotatis för 99 kr i våras och jag har beräknat att jag kommer i alla fall få mer än 12 kg. Det är ett bra kilopris för giftfri potatis. Jag har bara vattnat någon enstaka gång när det varit torrt.

  2. I min affär står det inte vilken sort det är på lösviktspotatisen, utan bara fast eller mjölig sort. Men visst borde man kunna anta att det då är en konventionellt odlad skurk? Vi har odlat lite potatis själva i år, men tyvärr blev det mer smakprov än en seriös självförsörjningsgrej. Man behöver nog ge det lite större yta, samt ha justa lagringsmöjligheter. 🙂

    1. Det är ju lite synd att odla och så har man inga lagringsmöjligheter. Jag har funderat på att odla i kartong nästa år, men om det skulle bli en del potatis så vet jag inte vart jag skulle ställa den? Kallgaraget, skulle det funka?

      Måste man inte ange vilken typ av potatis det är? Mer än fast/mjölig? Hmm ska kolla vad ”vår” butik gör. Konventionell odlad vågar jag dock nästan lova att lösviktspotatisen är 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *