3 tips för ordning och reda


Det var jättelängesen jag skrev den här typen av inlägg vilket jag verkligen saknat så idag tänkte jag dela med mig av 3 tips för ordning och reda där hemma. Inom engelskan finns det 2 ord för det som vi generellt bara använder ordet städa för, cleaning up och tidying up. Skillnaden mellan dessa är att cleaning up syftar till det som behöver städas orsakat av naturen, till exempel damm, medan tidying up syftar till det som behöver städas undan orsakat av mig själv, till exempel saker som inte hittat till sin rätta plats. Jag tycker att gemene man ofta säger att de städat massor men egentligen har de ägnat sina timmar åt att plocka undan sin egen oreda. Det vi ska prata om idag är med andra ord den formen av städning som egentligen syftar till att plocka undan.

1. Gå aldrig tomhänt

Om jag kan så går jag aldrig tomhänt någonstans. Ska jag till köket så ta med kaffekoppen på vardagsrumsbordet, ska jag till tvättstugan så ta med jag med smutstvätten ner. Det sistnämnda är väl mest tillämpbart där du som jag bor i exempelvis villa med egen tvättstuga, bor du i lägenhet med allmän tvättstuga är det självklart att du tar med smutstvätten ner när du går ner för tvättid.

2. Tar det mindre än 1 min så gör det på en gång

Jag kan vara expert på att stundvis prokrastinera men detta är ett supertips för att inte skjuta upp totalt onödiga saker. Att kolla posten och slänga kuverten på en gång, att plocka upp kudden som hamnat på golvet eller att vika ihop filten i soffan när vi går och lägger oss för kvällen. ajg frågar mig helt enkelt, tar det mer än en minut? Är svaret nej så tar jag tag i det på en gång.

3. Ha en dedikerad plats för sakerna

Detta är nästa oundvikligt för om jag inte har en dedikerad plats för mina saker så tenderar jag att bygga upp prokrastineringshögar. Ni kanske är som jag, samlar ihop massa papper som ska någon annanstans och klappar mig själv på axeln för nu ser det ju inte alls lika rörigt längre. Denna punkten må ha kommit sist i min lista men den är helt avgörande för både föregående punkterna. Om sakerna inte har en given plats, hur ska jag då kunna enkelt plocka dem till sin rätta plats?

5 svar på ”3 tips för ordning och reda”

  1. Jag brukar också försöka plocka undan på en gång för det är så skönt att inte skjuta upp saker som inte behöver skjutas upp

    1. Ja visst är det skönt att ta tag i saker på en gång 🙂 ibland när jag skjutit upp något så undrar jag i efterhand varför tusan jag gjorde det och inte bara fick det avklarat 😀

  2. Så klart har du rätt i sak men jag undrar ändå. Hur får du till den där 1-minutersregeln med huset fullt av barn? Jag försöker med det men misslyckas jämt. Det finns ju typ en miljard saker att göra som var för sig tar 1 minut men tillsamnans tar de ju minst hela dagen!

    1. Hihi ja så är det ju, de plockar ibland fram fortare än jag plockar bort så någon gång måste jag ju stoppa. Dessutom är ju mina barn så stora så de kan gått hjälpa till att plocka bort sina saker 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *