10 minuter om dagen

För en månad sedan  ungefär skrev jag ett inlägg om hur du håller ordning med hjälp av 3 enkla steg. I stora drag gick det ut på att aldrig gå tomhänt från en plats till en annan samt att om saker tar mindre än en minut så gör det på en gång.

Detta är sanning med modifikation såklart. För ju mer du bryter ner saker i mindre delar så tar ju allt bara en minut. Om vi tar tvätthögen på bilden till exempel så tar det en minut att vika lakanet, en minut att vika påslakanet och kanske en minut för att vika två örngott. Men det var inte den typen av minuter jag tänkte på. Det var snarare att kasta kuverten direkt i brännbart när du öppnat posten istället för att lämna dem på diskbänken eller att stoppa tillbaka sminket i sminkväskan istället för att ha det kvar på handfatet för att du har bråttom iväg.

Sånt som totalt sett tar mer än minuten spenderar jag ca 10 minuter om dagen till att fixa. Det kan exempelvis vara att vika den där tvätthögen som faktiskt aldrig huserar i soffan förutom för fotograferingen. Vårt vardagsrum och matsal har så otroligt bra ljus om man jämför med tvättstugan i källaren. Något annat jag gör den där 10 minutaren är att ta tag i sådant som jag prokrastinerat en längre tid som att putsa spegeln i hallen eller nått så simpelt som att gå ner med tvätten i tvättstugan. Ja visst detta tar kanske bara en minut, men jag kan ju inte springa ner med tvätten i tvättstugan varje gång det läggs något i den, det vore i min värld ohållbart. Någon stund på dygnet måste man ju få slänga upp fötterna på soffbordet och njuta av lite återhämtning.

Iallafall, jag ställer min mobilklocka på 10 minuters timer, och sen plockar jag och fixar och donar så mycket jag hinner. På 7 dagar har jag därmed fått ihop 70 minuters städning och det är inte fy skam. Allt för att jag dedikerar 10 minuter om dagen.

Vad är ditt bästa tips för att hålla ordning och reda?

4 svar på ”10 minuter om dagen”

  1. Mycket bra och rimligt tips!
    När vi bara hade ett barn hade vi en regel på 1 timma fix med städ, disk, viktigheter och rens efter barnet somnat innan tvsoffan men nu, med två som sällan sover själv(a) funkar det inte. Får jag ihop 20 minuter utan barn i famnen på kvällen så använder jag dem inte längre till städning. Allt sånt får istället ske på förmiddagarna när barnen leker själva.
    Ska prova din regel med alarmet så kanske jag får känna att jag är ”klar” med. Tror att 4 åringen kan klara det med. Är dina barn med på ditt 10minuters-röj?

  2. Ditt tips om att aldrig gå tomhänt gör jag ofta – det underlättar enormt i ”plockandet”. Annars har vi en liten korg i trappan (bor i 2-plans radhus) och lägger småsaker som ska till övervåningen i den, och när jag har ett ärende upp så tar jag med korgen och plockar tillbaka sakerna på sin rätta plats. Sedan har vi delat upp veckostädningen på 4 dagar och kör några rum i taget måndag-torsdag. Det har varit vår bästa idé på länge då helgerna alltför ofta upptogs av städning tidigare (alltså dammsugning, damma och städa toaletter).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *