Jag tycker ofta att man får höra eller läsa att det är dyrt att handla ekologiskt. Mjölken till exempel koster 3 kr mer när man köper en liter. Om man gör åt 2 liter mjölk i veckan innebär detta att det blir 24 kr (8 liter * 3 kr) dyrare i matkostnader varje månad, bara genom att byta ut mjölken. Och sen tickar det ju självklart på för varje vara man byter ut. Vissa saker handlar man kanske inte så ofta (så som knäckebröd) och då blir ju kostnaden för att byta ut dessa typer av varor inte så påtaglig.
Jag har tidigare tipsat om att man kan börja med att byta ut de 5, enligt naturskyddsföreningen, värsta matvarorna om man inte riktigt vet vart man ska börja. Mejeriprodukter, kött, bananer och vindruvor, kaffe och potatis. Det är dessa varor som har störst betydelse för miljön.
Om man väljer att följa NSF’s råd om äta mindre kött, blir det också matkostnaden lägre och man kan kompensera lite för den ökade kostnaden när man väljer ekologiska varor. Jämför till exempel priset på att köpa 4 kotletter eller några kycklingfiléer med att istället äta bönor eller annat proteinrik vara. Genom att bara byta ut ett mål i veckan kommer du märka att du varje månad får ytterligare några kronor som du istället kan lägga på de ekologiska matvarorna.
Det behöver inte bli dyrare att köpa ekologiskt. Ett helt nytt sätt att tänka, eller hur?
Så sant så! Jag har försökt att handla mycket ekologiskt trots att jag länge levt på studiebidrag. Men eftersom jag inte lagar särskilt mycket kött så har min matkostnad ändå varit lägre än många av mina vänners. Nu kommer jag dock börja få riktig lön och då kommer det nog bli ännu lättare att välja eko.
Detta med begreppen dyrt och billigt stör mig lite. Man tar fram mat av dålig kvalité (besprutat, massproducerat och och manipulerat på ett eller annat sätt) och helt plötsligt kallas den icke-besprutade maten som inte massproducerats eller manipulerats för DYR! Den icke-besprutade, icke-massproducerade och icke-manipulerade maten kostar precis det som mat kostar … den är bara dyr om man jämför den med mat av sämre kvalité. Lite som att jämföra äpplen med päron. Det är olika produkter. Man tror att det är samma slags produkter eftersom de ser likadana ut, men skenet bedrar. På mikronivå är skillnaderna enorma.
Mitt trick för att slippa detta dilemma är att inte ens titta på vad maten av sämre kvalité kostar.
Samma här, men ibland när jag får kommentarer om att tex kravgurkan är snordyr så måste jag ju nästa gång jag är i en matbutik se efter 🙂 klart att man får vad man betalar för och att köpa giftiga varor måste väl ändå vara det som ses som dyrt egentligen, när man betalar med sitt eget välbefinnande? Tyvärr jämförs allt för mycket i rena pengar utan hänsyn till övriga parametrar