På tal om tvätt så läste jag tack vare Tankekatten en artikel i Göteborgs posten om att vi håller på att kväva ihjäl havet med våra sopor. Bland annat tar den upp att vid tvättandet av en fleecetröja släpps tusentals plastartiklar ut i våra vattendrag som reningsverken, precis som med ftalaterna i sköjmedel, inte kan ta hand om. Det innebär att det flyter runt massor av små plastartiklar som aldrig kommer att försvinna och som vi, våra barn och sedan våra barnbarn kommer att svälja varje gång hen får en kallsup. Åter igen är plasten där och skrämmer! Det är dags att vi tar lite ansvar för plasten i våra hav! Nu måste jag ge mig ut och surfa reda på ett bra alternativ till alla mina nylonstrumpbyxor för det är nog näst intill det enda ”dåliga” som jag tvättar.
Lite annat att ha i bakhuvudet som de tog upp i artikeln är att det tar:
– 25 år för en cigarettfimp att ”försvinna”
– En engångsblöja tar en livstid
– Varje petflaska kräver upp till 15 generationer innan det har brytits ner.
Känns bra att jag fimpat för flera år sedan. Inte bara för min egen hälsa utan även för de i min omgivning och inte att förringa miljön! Jag har även fått lite mer eld i baken att leta reda på den ultimata tygblöjan. I vår kommun blir dock alla brännbara sopor (och därmed alla engångsblöjor) till fjärrvärme så de kommer ju inte direkt finnas kvar men det ger ju i varje fall mig en ordentlig tankeställare! Och 15 generationer för en petflaska, det är ju helt galet!
Hej Gäller egentligen angående ditt förra inlägg om plast och symbolerna. Gick igenom mina plastsaker hemma och såg att babybjörns ”berömda” sked och tallrik var märkt med 07. Enligt dem betyder 07 beteckningen övrig plast och de skriver ut att deras plast är bisfenol A fri etc. Vet inte vad jag ska tro (Klipper in nedan vad som skrivs). Lämnar du tex de barntallrikarna du hade till återvinning eller till second hand? (Tänker att man vill ju inte att andra ska ha dem men om de ändå tänkt köpa tex en sådan tallrik så är ju andrahand bättre??)
Så här står det: Klass 7 står dock endast för ”andra plaster”, dvs. produkten innehåller andra plaster än de som är uttalade i klasserna 1 till 6.
BABYBJÖRN Tallrik och Sked är tillverkade av polypropen (PP) och termoplastisk elastomer (TPE). Innertallriken är tillverkad av akrylnitril-butadien-styren (ABS).
Plasten är livsmedelsgodkänd och uppfyller säkerhetskraven för plast både i Europa (EEC) och i USA (FDA). Produkten är PVC-fri och innehåller inte bisfenol A, ftalater, kadmium, bly, brom eller klor. Plasten är dessutom återvinningsbar.
Lite väl långt. Förlåt!
Precis som de säger så är 7:an ”övrig plast” och där hamnar allt som inte tillhör kategori 1-6. Risken finns att dessa produkter innehåller BPA och rekommendationen enligt en artikel i Naturskyddsföreningens tidning Sveriges natur (http://sn.snf.se/artikel.cfm?CFID=469290&CFTOKEN=98397438&id=1631) att man bör undvika 7or i synnerhet när det kommer till matnära tillämpningar. Men kanske att detta gäller när man inte exakt vad för typ av plast det är?
Babybjörns tallrik och sked verkar ju vara fri från de skadliga ämnena så jag tror du själv måste ta ställning och göra en avvägning med vad du tror är bäst för dig och ditt barn.
Jag har ännu inte gjort mig av med barntallrikarna (men har slutat att använda dem helt) eftersom jag inte kommit överens med mig själv om hur jag står i frågan om huruvida de ska lämnas till second hand eller inte.
Min yngsta är nu 1,5 år och har nu sen en tid tillbaka slutat tramsa och slänga tallriken på golvet så vi bestämde idag att vi alla framöver äter på porslinstallrikar. Och vad gör väl det om en tallrik går sönder. (slutat värma på plast sen en tid tillbaka men hjälp vad ovetande jag har varit).
Det där med fleece var ju också skrämmande. Tänker på svärsmors alla fleecefiltar (som tvättas ofta) + att hon ger till oss och barnen. Ska se över våra filtar – inga mer fleecefiltar som kräkskydd i soffan när barnen har magsjuka.
Tack för svaret. Kram
Min mamma har också ett drös med fleecefiltar som tvättas ofta och hon har tidigare haft en vana att ge filtar till oss. (Däremot använder vi dem sällan så hon tröttnade väl) Jag brukar lägga påslakan i soffan när magsjukan har tagit järngrepp här hemma.
Vår äldsta har precis fyllt två och tallrikar har sällan åkt i golvet, men glasen desto oftare. Det känns dock *peppar, peppar* som han förstår skillnaden mellan när han dricker och äter från riktigt porslin och glas och när han har använt plast. Men det är klart, både en och annan tallrik och glas har fått stryka med här hemma. Våran minsta är ju bara 8 månader så hon har inte börjat äta själv, men när det är dags finns ju risken att vårt porslin kommer avverkas på löpande band, men det får bli ett senare problem 🙂
Kram
& så tack för en fin blogg. den har fått mig att öppna ögonen och tänka mer miljövänligt.