Jobbar för en giftfri förskola

bisfenolA+barnleksakerIgår fick jag glädjande nyheter från barnens förskola. De vill satsa mer på en giftfri förskola. De serverar ganska mycket ekologisk mat och ska försöka servera mer. Till exempel har vi genom medborgarförslag (e-petition) beslut på att enbart ekologiska bananer får serveras på förskolorna i vår kommun.

Det har även gjorts en del undersökningar av miljön. Dels har min vän Markus varit där och kontrollerat förskolan utifrån lathunden från Naturskyddsföreningen och eras satsning ”En giftfri förskola”. Dessutom har ett annat företag varit där och gått runt och kollat både utomhus och inomhus och ska återkomma med åtgärdsförlag.

Förhoppningen är att få hela kommunen på tåget, för att giftsanera kostar pengar så är det ju. Ja det är klart att plocka bort allt som är mest giftigt är ju gratis, men att ersätta allt är inte kostnadsfritt och tyvärr är den bistra sanningen att det nog skulle eka tomt på de flesta förskolornas hyllor efter en sanering. Jag ser hoppfullt på framtiden och tror att mevetenheten sprider sig som ringar på vattnet och snart kommer det krav uppifrån.

Vill du lära dig lite mer och bli mer insatt i kemikalierna på förskolan kan du kolla in den här pdf:en från Naturskyddsföreningen.

 

4 svar på ”Jobbar för en giftfri förskola”

  1. Hej Ekomorsan! Jag gör ofta smoothies av olika slag till mig och barnen, men efter larmet om läckande gifter från stavmixer har jag slutat med det. I affärerna kan personal inte svara på om deras mixrar är giftfria eller ej. Har du någon aning om vilka som är giftfria, mixer eller blender?
    Hälsningar/ Lena

  2. Har mitt barn på en Waldorfförskola, där har dom verkligen lyckats med ekologiskt och hållbart hela vägen. Helt fantastiskt och tryggt!
    Ha en bra dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *