När motivationen tryter..

Home / Medveten konsumtion / När motivationen tryter..
När motivationen tryter..

Ursäkta min frånvaro! I veckan som gått har jag bland annat blivit utsett till en av finalisterna i En lagom dos grönts tävling om titeln Sveriges bästa gröna blogg och så har jag och mina vänner haft vårt årliga julbak. En hel dag av lussebullebak med vår lille assistent (min son) vid vår sida. Det är sjunde året vi går samman och bakar och nästa år kommer även dottern att göra oss sällskap.

Trots en hel massor av skoj så kan jag inte undgå att känna en uns av bitterhet för hur ska det gå med min vision om att rädda världen när jag inte ens kan lyckas motivera mina närmsta vänner till att vi ska köpa det ekologiska sockret till julbaket? Det var dubbelt så dyrt i jämförelse med det oekologiska, men kostade ändå bara kostade 20 kr. I ärlighetens namn så är det inte många minuter någon av oss behöver arbeta för att tjäna in en tia efter skatt. I detta fall går det ju lätt att ”offra” sig och ta mellanskillnaden själv, men det är kanske inte alltid motiverat att göra på allt.

Min vän sa ”Jag är ekonom och att handla dyrt när jag kan handla billigt är inte ekonomiskt”. Men som ekonom borde hon också veta att det är svårt att pressa priset utan att också tumma på kvaliteten. Jag kan inte undgå att fundera på hur mycket dyrare våra 4 bullsatser hade blivit om vi hade handlat allt som fanns att tillgå ekologiskt. Kanske 40-50 kr? (sockret var den med störst mellanskillnad) Prisskillnaden hade i så fall varit ca 50 öre per bulle (från 3,10 kr till 3,60) och detta känns i mina ögon väldigt ringa för att få hembakade lussebullar på fina råvaror. Speciellt när många av oss är beredda att betala bra mycket mer än 3,60 kr för en bulle på ett café.

Hur ska vi göra för att lyckas motivera våra nära och kära att betala några kronor extra för ekologiska varor när de står där bland det enorma prispressade produktutbudet i butikerna?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.