Den lilla svarta – boken

den lilla svarta bok
Jag älskar titeln på den här boken! Just för att den lilla svarta brukar referera till en kort åtsmitande klänning eller en telefonbok full med nummer till tjejer. Boken som gavs ut i höstas är skriven av Gunilla Ander och är en uppföljare till Bomull – En solkig historia som var en av de första böckerna jag läste om den smutsiga textilindustrin. Jag har alltid älskar mode och kläder men Gunilla Ander är en av dem som fått mig att verkligen börja tänka till kring hur vi konsumerar kläder och vem det är som egentligen betalar priset för att vi kan köpa en tröja till samma pris som en Dirty Chai.

Vad nu än bilden än ger sken av så har jag inte hunnit läsa den lilla svarta än. Men den står näst på tur och jag hoppas på att kunna sätta igång med den i veckan som kommer. Det står en hel del äventyr på schemat och det brukar betyda lästid.

den lilla svarta litteratur

Jag vet inte varför just textilindustrin lockar mig så mycket. Kanske är det för att den kombinerar mina två stora intressen, mode och ekonomi. Jag har sedan jag kan minnas även fascinerats av psykologi och beteendevetenskap och även den biten får ju vara med på ett hörn. För hur kommer det sig egentligen att folk tar fram skygglapparna och shoppar som aldrig förr medan vi kan läsa om byggnader rasar som korthus efter att de inte dimensionerats för de påfrestningar som en en textilfabrik utsätter den för? Vem är det egentligen som ska ta ansvar för att textilarbetarna tvingades in i Rana Plaza fast de sett sprickorna i väggarna? Är det han som den dagen sa åt dem att arbeta ändå? Är det kedjorna som med stora volymer ska betala minsta möjliga krona och helst ha sakerna redan igår eller är det konsumenterna som inte kan leva med att gå på en fest med samma topp två gånger och helst även hen betala minsta möjliga? Eller är det alla? Rana Plaza kan tyckas vara old news men det är inte den första fabriksolyckan och inte heller den sista. Vi behöver alla börja reflektera kring våra köpvanor och vem som egentligen betalar priset. För inget är gratis.

Iallafall så ser jag mycket fram emot att läsa boken och på bokus kan man läsa följande:

I Den lilla svarta tar Gunilla Ander oss med in bakom modeindustrins gröntvättade kulisser och skärskådar en bransch som utvecklar konsten att sälja sjukligt billiga kläder och samtidigt belöna konsumenten med ett gott samvete.

Läs den meningen igen… Blir du inte sugen på att läsa boken du med?

Ett svar på ”Den lilla svarta – boken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *