Pyssel

Bubbel bubbel

juni 11, 2013

Såpbubblor+vmblåsa+såpbubblor+vmsåpbubbelblåsare+vmNågot jag älskar med sommaren, förutom värmen och att hela Sverige står i full blom, är all utelek jag kan roa mig med tillsammans med barnen. Att ha vattenkrig och söla med såpbubblor så fort tillfälle ges. Vi har köpt ”bubbelpropellrar” till barnen som jag tycker är perfekta när de inte riktigt fått kläm på blåsandet själva. Det som är dåligt med dem är väl deras ”ekofaktor” som är i princip lika med noll. Jag har faktiskt inte hittat några såpbubbeltillbehör eller vattenkrigsleksaker som är eko på något sätt. Känner ni till några skulle jag bli jättetacksam för länktips!

Själv tänkte jag idag tipsa om hur jag gör mitt egna såpbubblevatten. Försiktigt, så att det inte skummar, rör jag ihop följande ingredienser:

 • 1 dl såpa (funkar även med diskmedel)
 • 2-3 dl vatten
 • 0,5 tsk florsocker alternativt strösocker
 • 0,5 dl glycerol (om jag har det hemma)

Har jag inget glycerol så drar jag även ner lite på mängden vatten. Glycerolen är till för att ge större och starkare bubblor och är inte på något sätt nödvändig för att kunna blanda ihop ett bra bubbelvatten. Måtten är bara ungefärliga då jag går lite på känn när jag blandar ihop.

 

 

 

1

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Elin juni 12, 2013 at 13:40

  Hej! Jag tror det är DIY som gäller om man vill ha ekologiska såpbubblelekar. Vi satt utomhus och tovade en dag och mitt barn och kompisen gjorde öglor av tovad ull som de doppade i såpavattnet och blåste jättebubblor av. Jättekul!

  • Reply Ekomorsan juni 13, 2013 at 22:55

   Om man vill kan man öven göra öglor med ståltråd 🙂 Det gäller dock att barnen behärskar blåstekniken av bubblor för att de ska tycka att det är en rolig lek 🙂

 • Reply Willy juli 13, 2013 at 09:57

  Hej!
  Läste ditt recept och du skrev att du inte har glycerol hemma och tänkte bara säga att man kan byta ut det mot vit sirap, som är mycket billigare med. Sedan kan man ha både glycerol och vit sirap med och har man lite glidmedel, vattenbaserat hemma så kan man ha i en klick sådant i ditt recept ca en tesked så får man hållbarare bubblor som man kan göra ganska stora.(vill man köpa så fungerar glidslem som finns på apoteket bra och är mycket billigare än glidmedel) Vill man se dem gå sönder som i slowmotion kan man ha i lite tapetklister i blandningen, då blir det inte att bubblorna går sönder överallt samtidigt utan man får se det vandra. Blandningar med tapetklister blir bäst om dem får stå ett par dagar.

  • Reply Ekomorsan juli 13, 2013 at 18:30

   Tack så jättemycket för tipsen!! Här ska experimenteras 🙂 speciellt tapetklistret låter kul!!!

   • Reply Willy juli 14, 2013 at 00:10

    Jag har experimenterat i ett års tid, omkring hundra olika blandningar och även gjort vinterbubblor i större storlek. Nu som först som jag lyckats få en blandning som klarat megabubblor. Skulle tro det är omkring 100+ blandningar jag gjort sedan jag började 😀 Skriv ned allt du gör är ett tips för en dag så har man ett bra recept och minnet blandar ihop det med andra recept man gjort och läst. Låt blandningar stå ett par dagar och bara blanda/snurra flaskorna lite då och då.

    • Reply Ekomorsan juli 14, 2013 at 22:59

     Skam den som ger sig 😉 Vill också kunna göra megabubblor 😀

     • Willy juli 18, 2013 at 00:55

      Tapetklister i pulverform ska kanske tilläggas och det ska vara Cellulosa utan tillsatser. 0.5 tsk -1 tsk/liter vatten och en bra ratio på diskmedel är ca 2-2.3 dl/liter vatten. Yes fungerar ju som alltid bra men är rätt dyrt, Fairy är en billig variant av Yes, samma företag som tillverkar men känns som att det är en ”utspädd” version av Yes om man läser innehållsförteckningen.

  Leave a Reply